Saturday, March 30, 2013

Nearing the Finish Line

Peace Be Upon You...

Grateful to God that has given me strength to persevere to finish my write up. Alhamdulillah. I finally submitted my final year dissertation on Thursday the 28th of March. I was very glad that I can finally part ways with my dissertation. The three months relationship with it have given me so much pain, physically and psychologically. I just care less about the result as I think I have given the best I could and the most that I have in myself. More than that it is all tawakkaltualallah. InsyaAllah for whatever result I would get I will have to take it with an open heart. Well, result does not determine how good we are as a human. I remembered my lecturers saying that even if we did not get good result in examinations or test or anything to do with that we are not actually failure. The result is only valid on papers. In real life who you are as a person that counts. Yeah I adore how supportive my lecturers are and how good they are at giving me and my friends countless advice to keep on living. And even if I get not good result for my degree I will not despair. InsyaAllah I will try hard to be a good educator. Teaching skills cannot be shown on papers but how we actually deal with our students. And I would really want to be a teacher that can inspire their life not only in education part but also spiritually. InsyaAllah

And since Easter break is already here in the UK, I'll embark on a journey long I left. I haven't been anywhere since december last year for the reason focusing on the dissertation. This time InsyaAllah I'll be visiting Holland, Egypt and Jordan. It would be a little tiring as this jaulah will take about 14 days and the day I come back to Plymouth on the 15th April, I'll need to head to class right away. heheh

Monday, March 11, 2013

Third Spring

Peace Be Upon You...

Spring is here. Around my place right now, I can see flowers blooming, all types of hybrid cherry blossom, dandelions, daffodils, magnolia and many wild flowers. They are so lovely and cute in their own ways. What I love about spring is the bright colours all those flowers brought to the dim world winter has hold and the nice sunny sun (maybe not always). Thinking of the nice weather and environment I have around me now slightly reminded me that this is my last spring in Plymouth and this experience will be most treasured T__T.
Probably I will never feel this way anymore. These  whole 3 years in the UK is a very warm experience and it not exaggerating if I say the loveliest of all in my entire life. And this actually has making me be more grateful of what I have.

To be back in Malaysia is another wonderful story but I definitely will never forget those sweet times I have here with friends and those wonderful people I met throughout my years here InsyaAllah ^__^

The Issue of Readyness: When?

Peace Be Upon You...

Lately I have been bothered with the issue of readiness in the topic of 'When to Marry?'  When will you know that you are ready? There are many arguments from varous people from different level of thinking and piousness I can say. A lot of people keep arguing on the readiness issue that sometimes it make me feel sick about it. And a lot of people too claim that their opinion should surpasses other in terms of determining when exactly you will be ready for marriage. Big sigh here...ughhhh. There is one source (a brother that I've heard) saying that 'when you see all your friends got married and you feel threatened by it then you are still not ready to marry yet' and another person said, 'if you are still very sensitive about simple2 things then you are not yet ready to marry' and many speculations on that made me thinking of it semi deeply. On my side, I just have the thought of what ground do they think what they are saying is true? Well, logically, is it a bad thing if you feel threatened by your friends when were married and you're not. If you are only in the range 18-25 of age, then I can say that this might be true in a sense. But if you are already 30 plus or maybe 40 then will you be able to say that you are still not ready to marry when you are already come to that age. I mean, we people actually have no idea when we are ready when it comes to this matter. The sole thing that I believe and hold on to is the destiny. When Allah say, this is the time for you to marry, then whether ready or not it will still happen, right. Then after having a light discussion on this matter with few mates, I remembered a senior who'd marry in at a tender age of 22. She got married in while on summer holiday back in Malaysia and came back here to finish her study for another year. She said,' Yes, marriage at a young age is hard if you look at it negatively but it does indeed brings you happiness that you've never had before', and asked about if she was ready back then to really marry a person she never knew before at the age of 22 she replied,'The thing is with readiness, you will never know when you willbe ready and sometimes you keep denying it saying you are not ready yet to embark into a new journey of life. But if you stay like that you will never be ready even if you reach a ripe age. I was not fully ready when I got married but the readiness just came to me when I got married and it never really bother me again. What you do in your marriage is counted not the readiness in yourself'. 

Yeah thats about it. I really take the senior's say as something very useful. It is true right? If you keep questioning yourself on when is the time 'ready' will come then it might not actually come even once in your life time but the willingness to try and do it that matter. Peace <3

Against All Odd

Peace Be Upon You...

Supposedly in this month of March, Spring is in the mood but out of sudden it started snowing again today. And for me this is a very rare occasion. Well I can't comment deeper on that because I haven't been a citizen of Plymouth for so long to have much experience on snowing in March. Bit still looking at the common pattern of season, winter should already end in February..hmmm. Not to mention the temperature drop quite drastically and today it is 0 degree and phewww so cold yet the wind is so strong that I shivered my way to class this morning. Even though the snow is just light and suitable to be called sleet but still the white substance flying in the mid air mesmerized me. And this mark the third wave of snow this year around. 
Ahh gonna miss this super cold condition when I'm back to my beloved home heheh

Sunday, February 24, 2013

2 Days Away

Peace Be Upon You...

In the midst of all those busy-ness and commitments, I manage to run away for two days. Away from all the desk job staring at the laptop screen and pressing my brain for ideas and sentences. It was awesome really.
I went to Manchester on Tuesday and Wednesday after a very long time idling in my nest for almost 3 months. The last time I traveled was in early November to Paris. For winter break, I just sit in my room doing  nothing and boom three weeks pass in a blink of an eye. I feel wasted. Glad that my visit to Manchester was a great one despite the cold weather on first and super cold weather on the second phewww. 

Basically, it is a super fast visit to Manchester. One and a half day is not enough to cover the whole Manchester. Plus the journey from Plymouth to Manchester by bus indirect route took me a round 8 hours. And mind you the bus didn't make any stop at all ( even for gas or for toilet .. dies)

I boarded Megabus ( a cheap bus company in the UK) at 6.45 in the morning and arrived at Manchester Central Bus Station at around 3 in the afternoon. Arrived in Manchester that afternoon, I straight away went to wander at the city center to find whats in store for me. Basically the city is quite a big place to wander around in just a day. They have bus, train and tram that can get you to places and for me the tram is cool...well just to say that Plymouth does not operate trams hoho. Then at 5 pm I went around to find our hotel booked few days before and managed to relax for a little while before heading back to the city center to take few pictures.

Then the next day, in the morning I went to the famous Old Trafford Stadium. Not to watch a match coz there's no match on that day (sigh) and went for stadium tour instead. Well, for was okay laa. But if compared to Real Madrid stadium in Santiago Barnebeu in Spain, this stadium is a tad smaller. Inside the stadium, it is covered in all know why :). After the stadium, I went back to the city center and wander some more, ate some kebab and head back to Plymouth at 4 pm and arrived home 15 minutes to 12 at night. was a brief visit but worth the money spend. A good thing to escape from dissertation for a while ^_^

Tuesday, February 12, 2013

(Not) The Chosen One

Peace Be Upon You...

Ayat seperti tajuk diatas sering kali saya dengar masa kegemilangan tengok cerita omputeh masa kecik-kecik dulu. Selalu saja ada watak yang menyebut 'you are the chosen one'. Konon orang yang ditujukan ayat tersebut telah terpilih melakukan misi diluar jangkaan yang besar dan juga akan menentukan nasib bumi..ahakss. Juga dalam cerita2 yang melibatkan pahlawan zaman dahulu yang digelar knight dengan baju besi juga menunggang kuda. Ingin dinyatakan disini ialah watak2 yang dilabel menjadi 'the chosen one' ini bukan calang2 orang. Kebanyakannya hero cerita iaitu watak yang tersangat kuat, macho, tidak mati dibedil juga telah menjalani banyak kesusahan hidup wooohh. Oh tak lupa juga tajuk lagu Maher Zain yang sedap itu 'the chosen one' juga ye hehe

Okay, cukup penjelasan 'the chosen one' yang saya selalu tengok dalam program telebisen. Sekarang berbalik kepada tujuan asal saya menulis hari ni.Ada satu kisah yang ingin saya kongsikan disini berkenaan 'the chosen one':--
            Sejak berhijrah ke bumi Plymouth lebih kurang 3 tahun yang lalu, banyak juga yang telah saya lalui. Perubahan dari segi mental dan emosi juga banyak telah saya lalui. Peralihan dari segi pemahaman kehidupan juga keagamaan tidak terkecuali. Boleh dihitung dari positifnya, banyak yang saya pelajari dalam keadaan sedar mahupun tidak. Dan pada tahun 2011, salah seorang housemate saya telah pergi mengerjakan umrah dengan jayanya seorang diri dari sini mengikut jemaah dari seluruh UK. Kesemua yang menyertai umrah pada musim bunga ialah pelajar yang menuntut di sekitar UK. Seusai pulangnya beliau dari umrah, beliau telah berkongsi pengalamannya semasa mengerjakan umrah dalam usrah mingguan dirumah kami. Tanpa sedar, saya sangat tertarik dengan pelbagai kisah menarik dan pengalaman beliau beribadat disana dan peluang berkunjung ke rumah Allah. Dan sejak itu saya menyimpan hasrat untuk menjejakkan kaki ke rumah Allah sekali sebelum saya pulang ke Malaysia. Hasrat untuk bergerak dari sini adalah kerana urusan disini adalah sedikit mudah dibandingkan di Malaysia kerana semuanya diuruskan oleh akhi yang menyediakan perkhidmatan membawa pelajar2 UK di Warwick. Jadinya saya mula menyimpan wang sedikit demi sedikit dari saat itu untuk mewujudkan peluang tersebut. Dan pada cuti summer 2011 saya pulang ke tanah air dan memberitahu hasrat untuk menunaikan umrah pada mak juga ayah dan respon yang diterima memberangsangkan. Emak siap menjahit 3pasang jubah dan 2 jubah siap beli untuk dibawa ke sini dan membelikan 2 pasang telekung baru untuk saya. Pada masa itu saya rasa seperti saat itu sudah dekat untuk impian saya ke tanah suci. Rasa tidak sabar pon ada juga.

Setahun Kemudian iaitu pada tahun 2012 walaupon duit sudah mencukupi tapi saya tak punyai kawan untuk dibuat teman kesana. Saya juga kurang berkeyakinan untuk merantau seorang diri. Walaupun saya akan bertemu ramai lagi kawan lain dari universiti lain tapi perasaan kurang yakin sedikit menjerat saya. Saya ingatkan tiada rakan dari universiti Plymouth yang mengikut program umrah tahun itu.Sehinggalah seminggu sebelum jemaah umrah bertolak baru saya tahu yang 3 orang rakan dari universiti ini mengikut program umrah tarbawi spring 2012. Rasa sedikit kesal sebab tidak membuat selidikan yang mendalam.. Akhirnya saya terlepas umrah tarbawi tahun 2013. Namun saya sempat kirimkan doa kpd kawan yang pergi kesana untuk disampaikan bila tiba disana nanti. Cuti musim panas 2012, saya pulang sekali lagi ke tanah air. Saya khabarkan pada emak yang saya memang nekad mahu pergi umrah tahun depan iaitu tahun ini 2013. Emak belikan satu lagi jubah buat persediaan dipakai disana nanti. Emak tanya mahu telekung lagi ke, saya jawab tak perlu kerana telekung yang bawa dahulu pun masih baru.

Saya tiba di UK pada 24 September 2012 seusai berakhirnya cuti musim panas dan selamat tiba di Plymouth pd 25 september keesokan harinya. Menumpang 2 hari dirumah rakan berdekatan city center, kami berbincang mengenai umrah tarbawi spring ini. Dan ketika itu juga saya mendaftar untuk mengikuti program tersebut sesi ini. Saya disamping belasan rakan lain mendaftar seawalmungkin untuk chop tempat kerana tempat adalah terhad dan ianya seperti hot cake yang terjual dengan sangat pantas sekali. Bila selesai mendaftar, saya mula memasang angan-angan. Terbayangkan diri sudah berada disana, berjalan bersama rakan selepas solat di masjid Nabawi, terlihat pohon kurma dan unta yang dipakaikan baju indah berwarna warni.  Melihat jutaan lautan manusia sedang bertawaf bersama. Entahlah mungkin itu imej yang saya sering lihat di kaca telebisen mungkin. Teringat kisah-kisah yang dikongsikan oleh rakan-rakan yang pernah menjejakkan kaki ke tanah suci dan terasa sangat teruja sebenarnya. Setiap kali menelefon emak atau skype dengannya saya tak lupa untuk bercerita tentang perkara tersebut. Saya siap berangan bila dapat pergi nanti mahu belikan emak jubah juga tasbih, untuk ayah, kopiah, tasbih, minyak atar juga kayu suci. Semuanya terasa indah. Sehingga saya lupa untuk expect the unexpected. Tiada berita yang didengar dari akhi Jo tentang progres umrah kami selama hampir 4 bulan dan saya garapkan yang semuanya berjalan lancar.

Sehinggalah sekitar awal Januari 2013, saya terbaca satu post di facebook yang dibuat oleh seorang brother dari Malaysia yang saya subscribe yang menyatakan yang permohonan haji dan umrah tahun ini telah diketatkan. Ia juga berbunyi yang semua wanita yang berusia 45 tahun ke bawah tidak dibenarkan memasuki Mekah tanpa mahram yang juga bermaksud, kaedah mahram tumpang sudah tidak dibenarkan lagi. Saya ingat perkara tersebut hanya tertakluk di Malaysia sahaja tapi sedikit kegusaran sudah terlekat dihati saya namun saya lupakan sahaja. Yakin sangat kan? Dan pada suatu hari bertarikh 18 januari 2013. Hari itu salji turun lebat di universiti. Salji turun pertama kalinya dalam masa 2 tahun. Tahun 2012, saya tidak turun di plymouth. Kami pelajar Malaysia ini memang tengah sibuk bermain salji kerana sudah 2 tahun tidak jumpa. Tanpa saya sedar, sebuah emel dihantar ke inbox group umrah tarbawi 2013 berkenaan progress permohonan umrah kami. Emel tersebut berbunyi serupa seperti post di facebook yang saya baca lebih kurang 2 minggu lepas. Saya tidak terkejut tetapi lebih kepada tiada perasaan saat itu. Rakan-rakan perempuan lain yang juga mendaftar untuk ke tanah suci sudah sibuk berbicara tentang perkara berkenaan dan waktu itu kami masih bermain salji sebenarnya. Saya keliru seketika. Tidak tahu patut rasa ape. Seorang rakan menangis kerana terlampau sedih dengan pernyataan itu. Saya seperti boleh menerima tapi rasa sedikit keliru tentang keadaan tersebut. Dalam emel tersebut, dinyatakn yang wanita yang dibolehkan mengerjakan umrah mahupun haji hanya mereka yang membawa bersama mahram dan juga berusia 45 tahun ke atas. Dan berlaku kes pada tahun 2011, sekumpulan jemaah wanita dari Nigeria telah dihalau pulang kembali ke negara mereka setelah they were denied access to enter the country at the airport. Dan dengan itu saya terfikir, hanya ada dua cara untuk saya ke sana sekarang, iaitu samada membawa keluarga bersama which means agak susah untuk men-selarikan jadual kami kerana masing2 bekerja, baik ayah mahupun abang. Dan adakah mereka willing untuk menemankan saya ke sana juga? Dan jalan kedua ialah dengan berkahwin? Ermm solusi kedua ini terasa seperti susah lah pulak sebabnya calon juga tiada kelihatan lagi.

Saya ingat saya okay-okay sahaja dengan kenyataan yang saya sudah tidak dapat ke tanah suci lagi sebelum pulang ke Malaysia pertengahan tahun ini. Tapi entah kenapa, sejak seminggu dua ini, saya diserang perasaan sedih yang agak kuat bila teringat yang saya tiada rezeki kesana. Saya cuba untuk fikirkan jalan selesainya namun masih kabur sekarang ini. Duit yang sudah saya kumpulkan itu masih kekal dalambank. Sayang mahu guna sebab masih menaruh harapan untuk kesana lagi sebenarnya. Dan minggu lepas, saya sempat berborak dengan adik saya yang pulang ke tanah air dai india tentang perkembangan semasa rumah dikampung. Adik bercerita tentang sepupu (lelaki) yang akan bergerak ke tanah suci dalam minggu ini ditaja oleh rakannya yang bekerja dengan AirAsia untuk mencuba pesawat yang baru dibeli oleh AirAsia. Cemburu. Dan saya makin cemburu bila adik cerita lagi yang sepupu yang sama akan sekali lagi ke tanah suci bulan 5 nanti kerana ditaja bos beliau setelah mendapat keuntungan (yg besar mungkin) dalam bisnes balak beliau. Memang double cemburu. Tersangat-sangat!! Dan bila mendengar cerita anak kepada sepupu yang sedang belajar di Madinah membawa ibu, baba dan opahnya mengerjakan umrah terakhir sebelum berlepas pulang ke tanah air setelah bergraduasi juga membuatkan mata sedikit berair pedih. Oh..

Dan bila saya fikirkan balik dan ingat kembali kisah-kisah yang saya dengar dan baca terdahulu. Saya teringat kembali akan 'the chosen one'. Tak semua orang berpeluang menjadi the chosen one. Hanya yang bertuah sahaja akan terpilih. Memang hakikatnya pedih bagi saya untuk menerimanya tapi sedikit demi sedikit ia mengajar saya tentang kehidupan ini. Mungkin ja;an untuk saya kesana agak sukar dan saya tidak tahu yang saya bakalan berpeluangkah untuk ke sana barang sekali seumur hidup? Bila teringat akan rakan2 yang berpeluang ke sana dalam usia yang muda, rasa cemburu tidak dapat dielak tapi saya bukanlah mereka. Rezeki manusia adalah berbeza-beza. Ada yang murah rezekinya dan ada yang agak sukar. Yang perlu dilakukan ialah sabar dan sabar lagi. InsyaAllah. Saya tidak akan putus asa. Mungkin jalan saya ke sana agak sukar tapi niat saya untuk ke sana tidak akan pernah padam

://side memo:// bila bersembang dengan adik berkenaan kegagalan saya ke sana, jawapannya senang saja iaitu; 'kau kahwin jelah'..ciss, apa dia ingat nk kawin tu senang macam beli gula-gula dekat kedai pak cik li depan rumah kitorang tu ke T___T

Monday, February 4, 2013

Menangguh-nangguhkan Kerja

Peace Be Upon You...

Rasanya pernah menulis sedikit tentang procrastination dulu, hari ini mahu tulis lagi :) Kenapa kita suka bertanggguh dan suka berbuat kerja diminit-minit akhir? Saya amati saya amatlah parah dalam membuat kerja minit akhir ni. Memang rasa taksedapduduk bila buat kerja lambat but there's something in me saying that I can still do it even it is last minute. Entah lah mungkin sebab terlebih keyakinan yang kerja itu masih mampu dilakukan walau dalam keadaan stress yang mencengkam. Lebih yakin juga kadang2 membawa binasa juga ye. Cos last week I had a blow of my own quite gun. Minggu lepas entah bagaimana perasaan yakin yang selama ini menebal dalam diri tak mampu dikeluarkan. Akhirnya saya gagal menghantar penulisan kepada pensyarah yang mengakibatkan keyakinan diri menurun tapi masih lagi sifat bertangguh-tangguh tak dapat dibaiki. Dan saat ini pkol 4 pagi saya bergelut unutk menulis karangan berbaur pedih mata sebab tak tidur. Sifat bertangguh ni tiada lah ubatnya selain rajin dan keinginan untuk merubah sendiri, makanya saya memang perlu berusaha dengan sekuat gigih untuk mengatasi permasalahan ini. Memang sangatlah mengerikan kalau anak2 saya nanti mewarisi sifat buruk emaknya ini. Alahaii T__T

About Me

My photo
Plymouth, Devon, United Kingdom
Servant of Allah who try to better herself everyday.